De Overgang 

& VOEDING

Helaas moeten wij vrouwen daar allemaal aan geloven. Zo rond het 50e levensjaar veranderen de maandelijkse perikelen in maandelijkse toestanden. De meest bekende en misschien ook wel de meest vervelende klacht is: de opvlieger! Een rood gezicht, (alsof je weer een puber bent), zweet onder de oksels en tintelingen door je hele lijf. Helaas is dat zelfs maar één van al die vervelende klachten die om de hoek komen kijken.. Want wat dacht je van nachtelijk transpireren, moeilijker afvallen of zelfs aankomen.

De grootste verandering vindt plaats in onze hormonen. Hormonen kun je eigenlijk zien als verkeersregelaars van ons lichaam. Ze zijn verantwoordelijk voor ons immuunsysteem, onze eetlust, ons seksleven, ons metabolisme en zijn ze  betrokken bij de manier waarop energie wordt opgeslagen in ons lichaam. Ook beïnvloeden ze ons honger- en verzadigingsgevoel.

Wanneer hier onbalans in is, ligt onze volledige huishouding overhoop.  

 

WAAROM VERANDERT JE LICHAAM?

Tijdens de overgang daalt de productie van oestrogeen en progesteron. Hierdoor slaat je lichaam sneller vet op, vooral rond de buik. Je stofwisseling vertraagt, je spiermassa neemt af en je eetlust kan veranderen. Dit betekent dat wat vroeger werkte om je gewicht stabiel te houden, nu ineens niet meer voldoende is.

 

WAT EET JE OM JE GOED TE BLIJVEN VOELEN?

De overgang brengt allerlei veranderingen met zich mee, vooral in je hormoonhuishouding. Dit heeft niet alleen invloed op je humeur en energie, maar ook op je stofwisseling en gewicht. Afvallen lijkt lastiger, terwijl je juist sneller vet opslaat. Gelukkig kun je met de juiste voeding veel doen om je lichaam te ondersteunen.

 

WELKE VOEDING HELPT?

Eiwitten bij elke maaltijd

Eiwitten helpen spiermassa behouden, geven een langdurig verzadigd gevoel en ondersteunen je stofwisseling. Denk aan kip, vis, eieren, noten, zaden, kwark en peulvruchten.

Hoogwaardige koolhydraatarme en eiwitrijke voeding

Met de juiste balans van eiwitten en koolhydraten houd je je bloedsuikerspiegel stabiel, voorkom je hongergevoel en stimuleer je vetverbranding. De producten van PS. food & lifestyle zijn hier speciaal voor ontwikkeld en ondersteunen je bij een gezond eetpatroon.

✅ Gezonde vetten voor hormonale balans

Goede vetten helpen bij de aanmaak van hormonen en houden je energie stabiel. Denk aan vette vis, avocado, noten, zaden en olijfolie.

Vezels voor een gezonde spijsvertering

Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang een tragere stoelgang. Vezels uit groenten, fruit, peulvruchten en zaden ondersteunen een gezonde darmwerking en zorgen voor een verzadigd gevoel.

Genoeg calcium en vitamine D

Je botten hebben extra ondersteuning nodig. Zorg voor voldoende zuivel, groene bladgroenten, amandelen en vette vis. En ga dagelijks naar buiten voor een dosis vitamine D!

Blijf gehydrateerd

Water helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en voorkomt dat je dorst verwart met honger.

 

WAT LIEVER VERMIJDEN?

Bewerkte suikers – Ze laten je bloedsuiker schommelen en kunnen opvliegers verergeren.

Cafeïne en alcohol – Kunnen slaap verstoren en opvliegers uitlokken.

Te weinig eten – Dit kan je stofwisseling verder vertragen en spierafbraak versnellen.

 

AFVALLEN TIJDENS DE OVERGANG

Veel vrouwen merken dat het lastiger wordt om gewicht te verliezen. Het PS. food & lifestyle programma helpt je hierbij met een uitgebalanceerd, koolhydraatarm en eiwitrijk eetpatroon. De persoonlijke begeleiding zorgt ervoor dat je op een gezonde manier afvalt én je energie weer terugkrijgt.

 

Wil je persoonlijk advies en begeleiding? Ik help je graag om jouw lichaam in balans te houden en je goed te blijven voelen in deze nieuwe fase.

 

Laten we samen kijken naar wat bij jóu past! 🍀


Weetjes! 

OVER KOFFIE...

 

Waarom is het beter om maximaal 3 kopjes koffie per dag te drinken? 

Het drinken van maximaal drie kopjes koffie per dag wordt vaak als gezond beschouwd om de volgende redenen:

1. Matige cafeïne-inname

Cafeïne, de belangrijkste actieve stof in koffie, heeft stimulerende effecten die kunnen bijdragen aan verhoogde alertheid en focus. Echter, te veel cafeïne kan leiden tot bijwerkingen zoals:

Slapeloosheid

Onrust of nervositeit

Verhoogde hartslag (tachycardie)

Hoofdpijn of maagklachten

Door je consumptie te beperken tot drie kopjes, blijf je meestal onder de aanbevolen dagelijkse grens van 400 mg cafeïne.

2. Voordelen voor de gezondheid

Matige koffieconsumptie is in verband gebracht met gezondheidsvoordelen, zoals:

Verminderd risico op hart- en vaatziekten

Bescherming tegen neurodegeneratieve aandoeningen zoals Parkinson en Alzheimer

Verbeterde insulinegevoeligheid, wat kan helpen bij het voorkomen van diabetes type 2

3. Beperking van afhankelijkheid

Een overmatige consumptie van koffie kan leiden tot afhankelijkheid van cafeïne, met ontwenningsverschijnselen zoals vermoeidheid en hoofdpijn bij het overslaan van een kopje. Door het te beperken, voorkom je dit effect.

4. Balans met andere dranken

Koffie bevat antioxidanten, maar het is ook belangrijk om gevarieerd te drinken (bijvoorbeeld water of kruidenthee) om gehydrateerd te blijven en andere voedingsstoffen binnen te krijgen.

Conclusie

Maximaal drie kopjes per dag helpt je de voordelen van koffie te benutten zonder het risico op nadelige effecten, en het past goed binnen een gezonde, gebalanceerde levensstijl!